Retrospectiva săptămânii Economedia: România a aderat la Schengen terestru, producția de electricitate turată la maxim, salariul mediu dar și inflația au urcat, împrumuturi record, guvern cu mai puține ministere, testul TikTok pentru UE

ziare presa pexels Foto: Pexels

Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa aderarea României la spaţiul Schengen cu frontierele terestre, începând de la 1 ianuarie 2025. Republica Moldova a anunțat că de pe 16 decembrie va fi instaurată stare de urgență energetică, ca urmare a unei penurii preconizate de la 1 ianuarie. De altfel, producția de electricitate a României a fost turată spre maximul posibil pentru a sprijini și statul vecin. Prețul instantaneu de piață al energiei electrice a explodat, de miercuri până joi. Grupul Electrica a anunțat că a fost atacat cibernetic la începutul săptămânii. INS a transmis că rata anuală a inflaţiei a urcat în noiembrie la 5,1%. Salariul mediu net din România a ajuns la 5268 lei în octombrie, în creștere cu 12% față de acum un an. Sindicaliștii români avertizează că urmează, indiscutabil, ajustarea salarizării în sectorul public în 2025. România este pe ultimul loc în UE după ponderea pensionarilor care continuă să lucreze iar peste jumătate dintre ei o fac din motive financiare. Împrumuturile din acest an ale Guvernului PSD-PNL au ajuns, la final de noiembrie, la suma anuală record de 45 miliarde de euro. Deficitul de cont curent a crescut cu peste 30% după primele zece luni și a depășit 24 de miliarde de euro. Datoria externă totală a României a crescut în primele zece luni cu 18 miliarde de euro. Economia Germaniei, considerată un reper al Europei, ar urma să stagneze şi în 2025. Ministerul român al Familiei va fi comasat cu Ministerul Muncii, iar ministerul Energiei cu cel al Economiei în viitorul guvern, conform discuțiilor dintre partidele pro-europene. Ulterior au apărut critici pe scară largă pentru planurile liderilor politici. Politico scrie că România pune la grea încercare poliţia digitală a Europei, după scandalul electoral privind campania-fulger a extremistului Călin Georgescu pe TikTok. Platforma deținută de chinezii de la ByteDance este analizată la nivelul instituțiilor UE, Comisia Europeană primind în cele din urmă vineri un răspuns de la companie privind riscurile legate de manipularea unor conţinuturi şi exploatarea incorectă a serviciilor sale.

Împrumuturile din acest an ale Guvernului au depășit 225 de miliarde de lei / Din 2025, România intră în zodia ajustării fiscale

Împrumuturile din acest an ale Guvernului PSD-PNL au ajuns, la final de noiembrie, la suma anuală record de 225,76 miliarde de lei (45 miliarde de euro), arată o analiză Economedia. Dimensiunea record a finanțărilor luate de Guvern vine pe fondul ieșirii de sub control a deficitului bugetar, ca urmare a creșterilor alerte de salarii pentru bugetari și de pensii din anul electoral. În luna noiembrie, o lună mai dificilă pentru Ministerul de Finanțe, marcată de volatilitate pe piețele financiare locale grație incertitudinilor cu privire la procesul electoral din țara noastră și rezultatele sale, Guvernul a făcut împrumuturi de peste 13 miliarde de lei.

Deficitul de cont curent a crescut cu peste 30% după primele zece luni

Totodată, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 24,21 miliarde de euro, în perioada ianuarie-octombrie 2024, în creştere comparativ cu 18,45 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale a României, publicate vineri. Este o majorare cu 5,75 miliarde de euro, ceea înseamnă o creștere procentuală de 31,2%. Detalii AICI.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

BNR: Adâncirea deficitelor gemene, fiscale şi de cont curent, cel mai important factor de risc la adresa stabilităţii financiare a României

Banca Națională a României avertizează în cel mai recent Raport asupra stabilităţii financiare că adâncirea deficitelor gemene rămâne cel mai important factor de risc pe plan intern. Același document mai arată că incertitudinile la nivel global în contextul multitudinii de evenimente geopolitice şi deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne sunt cele mai importante două riscuri sistemice, clasificate la nivel sever, la adresa stabilităţii financiare. Detalii AICI.

Inflația a urcat din nou peste pragul de 5%

Rata anuală a inflaţiei în luna noiembrie 2024 comparativ cu luna noiembrie 2023 a fost 5,1%, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. Aceasta coborâse în octombrie la 4,7%. Detalii AICI.

Salariul mediu net a crescut cu 12% în octombrie față de acum un an

Câştigul salarial mediu net din România a ajuns în luna octomrbie la 5268 lei, în creştere cu 40 lei (+0,8%) față de luna septembrie 2024 și cu 12,3% mai mare decât în urmă cu unan. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în IT, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și în HoReCa. În luna octombrie, câştigul salarial mediu brut a fost 8612 lei, cu 59 lei (+0,7%) mai mare decât în luna septembrie 2024, arată datele Institutului Național de Statistică. Detalii AICI.

Sindicaliștii avertizează că urmează, indiscutabil, ajustarea salarizării în sectorul public în 2025

Ajustarea salarizării în sectorul public care urmează, indiscutabil, în 2025, trebuie să înceapă de la (minimum) 9,3% din PIB, la 8,9% din PIB, şi apoi, în 2031, la 8,3% din PIB, este concluzia principală a studiului „Salarizarea în sectorul public din România. Reforme pe fondul marilor aşteptări”, realizat de Blocul Național Sindical (BNS). Detalii AICI.

România este pe ultimul loc în UE după ponderea pensionarilor care continuă să lucreze. Peste jumătate dintre ei o fac din motive financiare

Majoritatea persoanelor care au ieșit la pensie în UE nu a lucrat (22,4%) sau a încetat să lucreze (64,7%) în cele 6 luni care au urmat primirii primei lor pensii pentru limită de vârstă, arată datele publicate de Eurostat, biroul statistic al UE. Doar 13% au continuat să lucreze. România a fost țara în care s-a înregistrat cea mai mică pondere de persoane care au continuat să lucreze: doar 1,7%. Mai mult de jumătate dintre ei au făcut-o din motive financiare. Detalii AICI.

Republica Moldova declară stare de urgență energetică

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, urmează să meargă în Parlament pentru a cere instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru 60 de zile, începând din 16 decembrie 2024. Anunțul a fost făcut de prim-ministru, în cadrul unei conferințe de presă.

La o astfel de situație s-a ajuns pentru că Republica Moldova nu se mai poate baza pentru aprovizionarea Transnistriei cu gazul de la Gazprom, care nu va mai tranzita Ucraina, de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a unei decizii a Kiev-ului. De asemenea, între ruși și Guvernul Moldovei există o dispută privind o pretinsă creanță a Gazprom, adică datorii către ruși, nerecunoscute însă la Chișinău. Moldova are energie electrică de la termocentrala Cuciurgani, din Transnistria, care funcționează cu gaz rusesc. Fără gaz rusesc, Cuciurgani nu poate funcționa, deci nici nu poate livra curent în Moldova. Detalii AICI.

De miercuri până joi au explodat prețurile de piață ale energiei:

Prețul instantaneu de piață al energiei electrice a ajuns, pe vârf de consum, seara, la 843 euro/MWh. Miercuri, un MWh costa 280 euro, seara, ceea ce marchează o creștere de trei ori. Aceasta este încă o veste proastă pentru Sistemul Energetic Național, după ce am ajuns total dependenți de importuri și vulnerabilizați, inclusiv de livările către Republica Moldova și Ucraina, într-o perioadă în care abia avem suficient curent pentru asigurarea consumului intern, așa cum Economedia.ro a arătat, în repetate rânduri. Detalii AICI.

Atac cibernetic la Electrica

Grupul Electrica a anunțat luni că a fost supus unui atac cibernetic. Din primele cercetări rezultă că a fost vorba despre un atac de tip Ransomware, iar echipamentele de rețea au fost ridicate și n-au fost afectate, a transmis Ministerul Energiei. Detalii AICI.

Atacul a fost susţinut de gruparea de criminalitate cibernetică Lynx Ransomware, informează Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC). Detalii AICI.

Liderii PSD, PNL, USR și UDMR au convenit ca guvernul pe care îl vor propune să aibă 16 ministere (SURSE)

Liderii PSD, PNL, USR și UDMR au convenit, miercuri, ca guvernul pe care îl vor propune să aibă 16 ministere, iar numărul secretarilor de stat să fie redus semnificativ, au declarat surse politice pentru G4Media. Cele patru partide și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale au anunțat marți seară, că s-au angajat „ferm” pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale. Ministerul Familiei va fi comasat cu Ministerul Muncii, iar ministerul Energiei cu cel al Economiei, potrivit surselor consultate de G4Media. Partidele au mai decis ca următorul guvern să stabilească data alegerilor prezidențiale. Încă sunt discuții despre înghețarea pensiilor și salariilor de bugetari în 2025 pentru a salva bugetul. Detalii AICI.

România va fi stat membru deplin al spațiului Schengen din 1 ianuarie 2025

Miniştrii de interne din ţările UE au aprobat joi dimineaţa, la Bruxelles, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu frontierele terestre, începând de la 1 ianuarie 2025. Detalii AICI.

Parcarea de TIR-uri din Portul Constanța ar urma să coste UE și statul român 50 milioane de euro, de 5 ori mai mult decât era prevăzut anul trecut

Viitoarea parcare de TIR-uri din Portul Constanța ar urma să coste UE și statul român de 5 ori mai mult decât era prevăzut în analiza inițială, avizată anul trecut de conducerea Portului, conform studiului de fezabilitate transmis companiei care îl administrează și consultat de Info Sud-Est și G4Media. Detalii AICI.

Economia Germaniei ar urma să stagneze şi în 2025

Mult aşteptata redresare a PIB-ului Germaniei este din nou amânată, trei institute economice înrăutăţindu-şi joi previziunile. Detalii AICI.

Percheziții la firma prin care s-au făcut plăți în campania online a lui Călin Georgescu, influenceri audiați/ POLITICO: România pune la grea încercare poliţia digitală a Europei

Polițiștii au efectuat percheziții la firma FameUp prin care au fost făcute recrutări și plăți către influenceri pentru campania în favoarea lui Călin Georgescu la primul tur al alegerilor prezidențiale, au declarat pentru G4Media surse apropiate anchetei. Detalii AICI.

Victoria şocantă a unui ultranaţionalist în alegerile prezidenţiale din România pune în lumina reflectoarelor Legea serviciilor digitale a UE (DSA). Noile norme ale Uniunii Europene privind reţelele sociale sunt testate la limită de acuzaţiile privind o campanie pe TikTok orchestrată pentru fraudarea alegerilor prezidenţiale, iar DSA nu a fost niciodată gândită ca o soluţie rapidă pentru evenimente precum alegerile din România, scrie POLITICO. Detalii AICI.

  • TikTok a răspuns în cele din urmă vineri cererilor Comisiei Europene privind manipularea conținutului de pe platformă la alegeri, în termenul impus de executivul UE, a confirmat un purtător de cuvânt al executivului european. Detalii AICI.
  • Anterior, instituția spunea că rețeaua chineză nu a răspuns până vineri după-amiază la solicitări.

 

Încă 35 de kilometri pe A7 între Buzău și Focșani, dați în circulație săptămâna următoare

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că săptămâna viitoare se vor da în circulație încă 35 de kilometri de autostradă pe A7 între Buzău și Focșani și există încă o discuție privind inaugurarea a încă 50 de kilometri între Ploiești și Buzău, pe care în primăvară ar urma să mai fie impuse restricții pentru lucrări, alternativa fiind să se inaugureze secțiunea integrală abia peste câteva luni. Detalii AICI.

Inaugurare pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești: 16 kilometri din lotul Curtea de Argeș – Pitești

Constructorul italian WeBuild a dat în circulație joi o secțiune de 16 kilometri din lotul Curtea de Argeș – Pitești de pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești, cu 8 luni mai devreme față de termen. Antreprenorul a reușit o mobilizare fără precedent, în ultimele săptămâni, reușind să finalizeze podul peste canalul Argeș de la Merișani, deși Asociația Pro Infrastructură afirma că acesta este un punct critic din cauza căruia secțiunea nu va fi gata în acest an. Detalii AICI.

Nuclearelectrica și-a angajat consultanți plătiți cu 320.000 de euro pentru demersuri către Bruxelles în vederea acordării de ajutor de stat pentru reabilitarea Reactorului 1 de la Cernavodă

Consorțiul Stratulat Albulescu și Lotus Advisory Services au câștigat un contract de 320.000 de euro pentru acordarea de consultanță, timp de 30 de luni, pentru Nuclearelectrica în vederea „convingerii” UE ca statul român să acorde un ajutor de stat pentru reabilitarea U1 Cernavodă, un proiect de 1,5 miliarde de euro ce începe în doi ani. Detalii AICI.

Antreprenor cu valoare adăugată: Tatăl și fiul duc mai departe tradiția de fabricare a sticlei

I-am descoperit în primăvară când m-am oprit scurt la Viscri 32 să beau o socată. În vară, am dat o fugă la ALTRNTV Shop să iau o gură proaspătă de creativitate românească și i-am găsit și acolo. Iar zilele trecute i-am văzut și la Maktoob, unul dintre taproom-urile pe care le vizitez adesea în București. „Ei” sunt Stycle, un business românesc de familie care creează obiecte din sticlă reciclată, de la pahare la jardiniere, și care se încăpățânează să ducă mai departe un meșteșug de tradiție în orașul Mediaș și în familie. Detalii AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.