Retrospectiva săptămânii Economedia: degringolada e-TVA, România încă departe de zona euro dar îi „suflă în ceafă” Poloniei, scumpiri la carburanți și gaze de la 1 iulie, câți oameni lucrează într-o fermă din SUA versus una din România, omul care a dat lovitura cu o rețetă de bragă

ziare presa pexels Foto: Pexels

Săptămâna aceasta tot mediul de afaceri din România a fost bulversat de o nouă schimbare introdusă peste noapte și a fost nevoie de un cor comun pentru ca Guvernul să amâne din măsuri. Între timp, deficitul bugetar crește și se apropie după numai cinci luni de ținta pentru întregul an. Nici de zona euro nu ne-am apropiat, din cauza deficitului, alături de scumpiri, creșterea salariilor și dobânzi mari. Cele mai recente date arată că România ajunge din urmă Polonia la PIB pe cap de locuitor, dar de ce nu se „simte” indicatorul în realitatea economică? Vin scumpiri de la 1 iulie, la carburanți și la gaze. Încă se joacă meciurile din optimile Euro 2024 și România, care urmează săptămâna viitoare, are cel mai puțin valoros lot. Transformarea digitală în România: între nevoia de digitalizare reală și  ce ne iese: achiziții de echipamente, precum laptopuri, imprimante sau mouse-uri roz cu pietricele. Cum arată o fermă din SUA versus una din România din punct de vedere al numărului de angajați. Și ce este bragagizantul și cum dai lovitura cu el.

Economedia vă prezintă o retrospectivă a celor mai importante noutăți ale săptămânii, dar și ale poveștilor de business pe care le-am prezentat în această săptămână și a celor mai interesante analize Economedia.

  • Degringolada e-TVA

Săptămâna aceasta Guvernul a introdus o nouă sarcină administrativă pentru firme, fără dezbatere publică și care trebuie implementată foarte rapid, din luna august. Guvernul spunea că măsura poate elimina evaziunea fiscală din domeniul TVA și va îmbunătăți colectarea de TVA a statului. Acest lucru a făcut mediul de afaceri și contabilii să reacționeze virulent, acuzând că va fi sufocat de măsurile de conformare. Numeroasele reacții de la mediul de afaceri: AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Statul român a colectat TVA de la firme și consumatori de 104,33 miliarde lei în anul 2023.

De asemenea, și statul dă înapoi TVA către firme și nici această sumă nu este mică. Anul trecut, restituirile de TVA ale statului către firme s-au ridicat la 30,3 miliarde lei.

Ce este TVA, ce este RO e-TVA, ce schimbări aduce și care sunt principalele probleme? Un explainer Economedia.

În cele din urmă, Guvernul a decis să facă modificări și să amâne până la 1 ianuarie 2025 impunerea de sancțiuni pentru e-Transport și e-TVA. Digitalizarea nu ar trebui să însemne “mai multe probleme administrative pentru mediul de afaceri”, a spus premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern, după câteva zile de critici din mediul economic și vorbind despre un proiect modificat la mai puțin de o săptămână după ce chiar Guvernul l-a adoptat.

  • România, încă departe de zona euro

România e încă departe de a îndeplini criteriile care ar duce țara noastră în zona euro, arată cel mai recent raport de convergență întocmit de Banca Centrală Europeană, care urmărește progresul făcut de statele din UE care nu au adoptat încă moneda unică. Câteva date extrase de Economedia din analiza instituției europene: rata medie a inflației e mult peste valoarea de referință de 3,3% pentru criteriul privind stabilitatea prețurilor, costurile cu forța de muncă au crescut în perioada 2020-2023 cu mult peste rata din zona euro, deficitul bugetar al administrației publice din România a fost de 6,6% în 2023, adică semnificativ peste valoarea de referință de 3%. De asemeanea, ratele dobânzilor pe termen lung în România s-au situat în medie la 6,4%, depășind astfel valoarea de referință, iar piețele de capital sunt subdezvoltate, mai arată raportul. Începând din 2022, statele membre ale Uniunii Europene (UE) care nu fac parte din zona euro au înregistrat progrese limitate în ceea ce privește convergența economică cu zona euro, e concluzia acestui raport. Și Comisia Europeană și-a publicat săptămâna aceasta raportul de convergență, care arată că niciunul dintre statele membre evaluate nu îndeplinește în prezent toate criteriile de aderare la zona euro, dar Bulgaria e aproape.

Detalii, AICI.

  • INTERVIU Bogdan Putinică, Microsoft: Transformarea digitală din România se rezumă la achiziții de laptopuri, imprimante sau mouse-uri roz cu pietricele

Lipsa adopției de tehnologie în România este o problemă de execuție, nu de voință, și nu se pune accentul pe educație. Transformarea digitală se discută mult, dar în practică se rezumă la achiziții de echipamente, precum laptopuri, imprimante sau mouse-uri roz cu pietricele, ceea ce nu reprezintă o adevărată transformare digitală, a declarat Bogdan Putinică, country manager Microsoft România și Moldova, într-un interviu pentru Economedia.

  • INTERVIU Jean Ionescu, Corteva: Într-o fermă de 1.100 de hectare din SUA lucrează 3 persoane, în timp ce în România lucrează aproximativ 50-60 de persoane

Este bine-cunoscut faptul că agricultura din România prezintă numeroase probleme și dificultăți, printre care fragmentarea fermelor, irigațiile și lipsa de investiții în digitalizare. Acestea se traduc economic printr-o performanță agricolă scăzută și costuri de producție mari. Spre exemplu, în cadrul unei ferme medii din România lucrează de aproape 20 de ori mai mulți oameni decât în SUA, a declarat Jean Ionescu, Country Leader Corteva Agriscience România într-un interviu acordat Economedia.

Într-adevăr, în agricultura Statelor Unite, care este o agricultură semnificativ mai dezvoltată decât cea europeană, ferma medie are undeva la 1.100 de hectare și este condusă în formula tată, fiu și încă un angajat. Adică trei persoane. Efectiv, trei-patru persoane administrează 1100 de hectare ca la carte”, spune Jean Ionescu.

Spre comparație, în România, Jean Ionescu afirmă că la 1.100 de hectare sunt foarte multe ferme care au peste 50-60 de angajați. „E clar de ce: avem paznici, avem portari, avem agronomi. Cred că încărcătura în agricultură în România este foarte mare și nu o spun eu. Statistic, România are o parte însemnată de oameni care lucrează în agricultură”, declară el.

Detalii, AICI.

  • Un român a dat lovitura cu o rețetă de bragă la care a lucrat 16 ani. A inventat bragagizantul, un amestec energizant premiat cu aur la un salon internaţional de invenţii

Cristian Gheorghiu (49 de ani), un antreprenor din Galați, a crezut în visul lui şi a muncit cât a fost nevoie ca să devină realitate. Gălăţeanul a creat o nouă reţetă de bragă, cu care a obţinut în 2020 medalia de argint la UGAL Invent, un salon internaţional de invenţii.

Un an mai târziu, a primit medalia de aur la UGAL Invent pentru o nouă invenție: bragagizantul. Produsul este o băutură revigorantă din extract de plante şi cereale şi l-a obţinut în urma amestecului din fiertura de cereale fermentată cu ajutorul drojdiilor (bragă) şi extracte din plante (ginko-biloba, ashwagandha, ginseng siberian, ganoderma, brusture).

Detalii, AICI.

  • GRAFIC România ajunge din urmă Polonia la PIB pe cap de locuitor. De ce nu se „simte” indicatorul în realitatea economică?

Cele mai recente date ale biroului statistic al UE, publicate săptămâna trecută, arătau că România a ajuns anul trecut din urmă Polonia la un important indicator economic urmărit de Eurostat: PIB-ul/cap de locuitor. Suntem însă într-adevăr la egalitate (economică) cu mai avansata Polonie? La solicitarea Economedia, vin cu o serie de explicații cercetătorii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează  proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.  Pe scurt: realitatea economică este una mai complexă și, confirmând percepția majorității populației, indicatorul bunăstării financiare a populației arată că România se află pe penultimul loc în regiune, după Polonia. Economiștii remarcă totuși că trendul PIB-ului pe cap de locuitor în România este unul pozitiv, convergența fiind cea mai rapidă din regiune în ultimii 10 ani (de la 55% la 80% față de media UE).

  • Facturile la gaze cresc în plină vară, de la 1 iulie. Ce impact va fi pentru o gospodărie

Facturile la gaze naturale se vor scumpi de la data de 1 iulie, anunță Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), care a majorat tarifele reglementate de distribuție.

Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei.

ANRE a decis în ședința de miercuri majorarea tarifelor de distribuție a gazelor în medie cu 19%, de la 1 iulie. Cum distribuția înseamnă circa 30% din prețul final, rezultă că facturile vor crește cu 6%, în plină vară.

  • Carburanți mai scumpi de la 1 iulie, din cauza majorării accizelor. Cât va costa plinul de benzină și motorină

Carburanţii se scumpesc, din nou, de 1 iulie, după ce s-au ieftinit, în ultimele săptămâni. Guvernul a decis, încă de la sfârşitul anului trecut, să crească accizele la benzină şi motorină, în două etape.

Accizele la benzina fără plumb vor fi majorate cu 363,24 lei / 1.000 de litri, iar cele la motorină cu 332,9 lei / 1.000 de litri, în comparaţie cu nivelul stabilit la 1 ianuarie.

Dacă luăm ca reper cele mai recente preţuri medii la benzină şi motorină şi adăugăm majorarea de acciză cu TVA, atunci, de la 1 iulie, litrul de benzină ar costa 7 lei şi 39 de bani, iar cel de motorină 7 lei şi 42 de bani, conform calculelor Economedia.

Astfel, ca urmare a creşterii accizei, litrul de benzină va fi mai scump cu 36 de bani, iar cel de motorină, cu 33 de bani. Dacă adăugăm şi TVA de 19%, atunci litrul de benzină va costa mai mult cu circa 43 de bani, iar cel de motorină, cu circa 40 de bani, potrivit calculelor Economedia.

Detalii, AICI.

  • Optimile Euro 2024: Cât de valoroase sunt echipele care se luptă. România este pe ultimul loc. Încrederea în economia românească, pe val, datorită Euro 2024: „românii își bagă deja adânc mâna în buzunar”

Anglia – Slovacia este cel mai dezechilibrat meci din punct de vedere al valorii de piață. Echipa Angliei este cea mai scumpă de la Euro și favorită la câștigarea trofeului.

Lotul României este cel mai „ieftin” cu o valoare de numai 92,13 milioane de euro.

Citește aici despre principalele echipe: Anglia – Slovacia, Germania – Danemarca, Elveția – Italia, Spania – Georgia.

În plus, încrederea consumatorilor în economia românească a ajuns la maximul ultimilor trei ani, datorită euforiei Euro 2024.

Creșterea puternică a salariilor reale și poate euforia Euro 2024 au împins intențiile de achiziții majore viitoare la cel mai ridicat nivel de la debutul pandemiei Covid, în timp ce românii își bagă deja adânc mâna în buzunar, achizițiile majore actuale fiind la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Consumatorii se așteaptă ca atât șomajul, cât și prețurile să scadă în continuare. (Detalii AICI)

  • Deficitul bugetar a urcat la 3,4% din PIB în primele cinci luni ale anului, în contextul în care Guvernul țintește un deficit de 5% pe tot anul 2024

Deficitul bugetar, respectiv diferența între veniturile și cheltuielile statului, a ajuns la 60,10 miliarde lei, respectiv la 3,4% din Produsul Intern Brut (PIB), după primele cinci luni ale anului. După primele patru luni ale anului, deficitul fusese de 57,29 miliarde lei, respectiv 3,24% din PIB.

Detalii AICI.

  • Topul preliminar al celor mai mari companii din România în 2023

Industria energetică, cu câte două companii din grupurile OMV Petrom și Rompetrol, sectorul auto cu cei doi mari producători din România și retailul au dat și în 2023 cei mai mari jucători din economia României, după cifra de afaceri, arată datele preliminare de la Registrul Comerțului și cifrele Ministerului de Finanțe consultate de Economedia. Trei companii din Top 10 sunt pe pierdere: Rompetrol, Ford și Profi, compania de stat Hidroelectrica e firma cu cel mai mare profit dintre cei mai mari zece jucători ai economiei naționale, iar cel mai mare angajator e o companie din retail.  Spre deosebire de clasamentul din anul precedent, în top 10 a mai intrat o companie din retail (Profi), dar și Ford.

  • VIDEO Francezii dezvăluie în exclusivitate un viitor model Dacia: „Are vântul în pânze”

Dacia are vântul în pânze, iar asta este departe de a se fi terminat, scriu francezii de la Argus. După sosirea lui Duster 3 restilizat și Spring în 2024, gama va fi extinsă cu Bigster în 2025. Acesta va fi urmat de un crossover break, de un SUV urban și de noul Sandero, care va deveni electric în 2028.

Detalii, AICI.

  • Companiile de stat din subordinea Ministerului Economiei o duc din rău în mai rău, iar unele aproape că nu mai fac nimic. Sunt și excepții

Continuăm să analizăm cât de profitabil este statul, mai precis companiile și autoritățile controlate de stat, în România. După ce am trecut în revistă companiile de la Ministerul Energiei, care sunt, de departe, cele mai profitabile și mai solide ale statului, datorită fie monopolurilor naturale ca Transgaz și Transelectrica, fie beneficiare ale unor prevederi legislative care le permite să-și desfacă în piață energia, cu instalațiile demult amortizate (Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica), am trecut prin compania de comerț a Ministerului Apărării și ajungem la Economie.

Ministerul Economiei are cele mai multe companii în subordine din tot ce are statul, sunt cu zecile. Nu sunt numai companii, ci și autorități care obțin venituri proprii. Am adresat întrebări tuturor entităților de la Economie privind datele financiare pe ultimii doi ani, însă nu toate au răspuns. Din datele colectate reiese că cele mai multe companii și autorități din subordinea Economiei au rezultate financiare în deteriorare iar, în cazul unora dintre aceste firme, aproape că nu au activitate deși mențin angajați.

Detalii, AICI.

  • Prosumatorii vor fi obligați de autorități să-și monteze instalații de stocare a energiei

Prosumatorii existenți sau care doresc să devină prosumatori prin instalarea de capacități de producere a energiei electrice având puteri instalate cuprinse între 10,8 kW și 400 kW, vor fi nevoiți să-și monteze instalații de stocare a energiei, potrivit unui amendament propus de PSD și adoptat miercuri de Parlament.

Astfel, instalațiile de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă o capacitate de cel puțin 30% din puterea instalată a unităților de producție cu care sunt asociate, pentru puteri ale acestor unități cuprinse între 3 și 200 kW. Pentru unități de producție cu puteri între 200 și 400 kW, instalațiile de stocare vor trebui să aibă o capacitate de cel puțin 50% din puterea instalată.

Reacție puternică la adresa noilor obligații pentru prosumatori: „Bagă din nou mâna în buzunarul românului”

Prosumatorii critică introducerea peste noapte a obligației de a-și monta instalații de stocare a energiei

  • Cum a transformat o româncă săpunul produs în casă într-o afacere. Clienții primesc răvașe inspiraționale

O contabilă din Galați a început să facă săpunuri de casă pentru familia sa din dorința ca aceștia să folosească doar produse care nu le afectează sănătatea. Produsele ei au impresionat la o selecție de proiecte și a obținut finanțare europeană pentru un start-up ce are ca obiect producția de săpunuri și creme naturale.

Detalii, AICI.

  • Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile

Deși săptămâna de lucru de 40 de ore este încă oficial în vigoare, angajatorii din Grecia au voie să solicite personalului să lucreze până la două ore suplimentare pe zi, fără plată, pentru o perioadă limitată, în schimbul unui timp liber suplimentar, scrie Deutsche Welle.

De la 1 iulie, mulți muncitori din industrie, retail, agricultură și unele sectoare de servicii vor trebui să lucreze o săptămână de șase zile dacă angajatorii lor decid că este necesar. Un supliment de 40% din salariul zilnic va fi plătit pentru a șasea zi de muncă.

Motivul oficial pentru introducerea săptămânii de lucru de șase zile este că există un deficit de muncitori calificați pe piața muncii din Grecia. În cele din urmă, legea înseamnă că orele suplimentare vor deveni mai ieftine pentru angajatori, care nu vor trebui să angajeze mai mult personal.

Detalii, AICI.

  • Jeff Bezos spune că o viață de succes și plină de sens se reduce la un lucru simplu

Jeff Bezos, fondatorul Amazon și unul dintre cei mai influenți antreprenori ai timpurilor noastre, a spus odată: „Nu tu îți alegi pasiunile, pasiunile tale te aleg pe tine”.

Mulți oameni se supără când citesc acest citat, crezând în mod eronat că sugerează așteptarea unui moment perfect pentru a-și realiza scopul în viață în timp ce viața trece pe lângă ei. Dar nu este chiar atât de romantic. Atingerea succesului necesită unitate, motivație, muncă grea și numeroase întâlniri cu eșecul. Nu există scurtături.

Ceea ce am înțeles de la Bezos este că succesul vine la cei care știu, fără nicio îndoială, ce au fost meniți să facă. Aceștia își aleg calea cu o pasiune nestăvilită, merg înainte cu viteză maximă și rămân concentrați, pregătindu-se în fiecare zi și muncind din greu pentru a-și atinge scopurile și obiectivele.

Detalii, AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ha,ha,ha,…. Romanul ăsta este retrospectivă ? Care este scopul ? Să umpleți paginile site-ului ?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.